pondelok 15. apríla 2013

Vraj tekvicový koláč

Jeseň, ku ktorej jednoznačne patrí tekvica. Tá tekvica, ktorá zdobí naše balkóny potom ako z nej deti vyrezali tekvicové strašidielka, alebo tá z ktorej my mamičky pečieme tie najlepšie tekvicové koláče.


POTREBUJEME:

Na cesto:
  • 1 šálku polohrubej múky
  • 1/2 šálky studeného masla
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL cukru
  • 3 až 4 PL studenej vody
Plnka:
  • 2 šálky tekvice
  • 1 1/2 šálky šľahačkovej smotany
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/3 šálky bieleho kryštáľového cukru
  • 1/ ČL soli
  • 2 vajcia
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL muškátového oriešku
  • 1/4 ČL rozdrvených klinčekov
  • 1/2 ČL citrónovej kôry
POSTUP:

CESTO:

  1. Najprv si pripravíme cesto zmiešaním suchých surovín.
  2. Potom pridáme na kocky nakrájané studené maslo a postupne po lyžiciach vodu. S vodou opatrne.
  3. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať 2 hodiny.
  4. Po 2 hodinách cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy na pečenie.
  5. Rozvaľkané cesto opatrne prenesieme do formy a popritláčame. 
  6. Na takto pripravené cesto vylejeme plnku, ktorú si pripravíme nasledovne:
PLNKA:
  1. Do misky si dáme oba cukry, soľ, koreniny a citrónovú kôru. Zamiešame.
  2. Pridáme vajíčka a dužinu z tekvice.
  3. Dužinu z tekvicu získame nasledovne: zoberieme si menšiu tekvicu, zbavíme ju stonky, prepolíme na polovicu a zbavíme vlasového vnútra so semienkami. Rozkrojenou časťou dáme obe polovičky tekvice na plech pokrytý alobalom. Dáme do rúry piecť na 180°C asi na hodinku, hodinku a pol. Po upečení tekvicu necháme vychladnúťa vydlabeme.
  4. Nakoniec pridáme šľaháčkovú smotanu a zamiešame tak aby sa nám všetky suroviny spojili.
  5. Zmes nalejeme na pripravené cesto a pečieme vo vyhriatej rúre prvých 15 minút na 200°C.
  6. Po 15 minútach teplotu znížime na 180°C. 
  7. Asi po 40-50 minutách vyberieme koláč z trúby a necháme vychladnúť.  
  8. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára