štvrtok, 2. augusta 2012

Cuketovo jablkový koláč

Už sa pečie môj cuketovo jablkový koláč. Rozvoniava nádherne a vôňou mi pripomína vianočný perník. Tak aspoň v myšlienkach sa zatúlam do obdobia vŕzgajúceho snehu, vône ihličia a vareného punču aj keď vonku je krásnych 30°C stupňov.


POTREBUJEME:
  • 2 šálky očistenej a postrúhanej cukiny
  • 2 šálky ošúpaných a postrúhaných jabĺk
  • 2 šálky bieleho cukru (Môže byť aj hnedý, no tentokrát v našej domácnosti chýbal).
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého muškátového orieška
  • 1/2 ČL rozdrteného klinčeka
  • 1/2 ČL soli
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 3/4 šálky hrozienok
  • 1/2 šálky orechov (tento krát som použila mandle, lebo iné sme doma nemali. Vynikajúce sú však aj vlašské orechy)
  • maslo a múka na vymastenie plechu
POSTUP
  1. Trúbu si predhrejeme na 180°C stupňov.
  2. Plech si vymastíme a vysypeme múkou.
  3. Cukinu a jablká ošúpeme a nastrúhame najemno na strúhadle. V prípade ak použijeme staršiu cukinu najprv z nej vyberieme jadierka a až potom ju nastrúhame na strúhadle.
  4. V miske zmiešame vajíčka s 2 šálkami cukru a vyšlaháme ručným šľahačom.
  5. Pridáme olej a znovu zamiešame.
  6. Postupne primiešame suché ingrediencie a zamiešame.
  7. Nakoniec pridáme cukinu, jablká, hrozienka a oriešky a zamiešame.
  8. Takto pripravenú zmes vylejeme na vymastený plech a pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 50 minút.
  9. Upečený ešte teplý koláč môžeme potrieť ríbezľovým džemom alebo ho môžeme podávať s vanilkou zmrzlinou. 
  10. Studený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

Krásne maškretenie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára