pondelok 11. októbra 2010

Moje prvé moravské koláče


POTREBUJEME:
Cesto: 500g polohrubej múky
               250ml mlieka
               100 hery
                80g cukru
                30g droždia
                2 žĺtky
                soľ
                1 vanilkový cukor
                citrónová kôra
Tvarohová plnka: 300g tvarohu,70g cukru
                               50g masla
                               2 vajcia
                               1 vanilkový cukor
                               citrónová kôra
                               soľ
Lekvárová plnka:300g lekváru
                               1 PL rumu
                               kryštáľový cukor
                               citrónová kôra.
Mrvenička:50g polohrubej múky
                   30g masla
                   1PL kryštálového cukru
POSTUP
Z vlažného mlieka,lyžičky cukru a droždia si urobíme kvások a necháme ho vykysnúť.Do múky pridáme soľ, citrónovú koru, vanilkový cukor, vykysnutý kvások a vlažné mlieko zmiešané s 2 žĺtkami a roztopenou herou. Vypracujeme vláčne cesto, poprašíme múkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Z uvedených prísad si pripravíme mrveničku, lekvárovú a tvarohovú plnku.
Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Povykrajume kolieska, ktoré ponaťahujeme a naplníme tvarohovou plnkou. Do stredu takto pripravených koláčikov si urobíme priehlbinku. Potrieme žĺtkom a plníme lekvárovou plnkou a na vrch dáme mrveničku.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 až 30 minút (závisí od druhu trúby) pri 180 stupňoch.  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára