POTREBUJEME
CESTO:
- 4 vajca
- 12 dkg kryštáľového cukuru
- 6 dkg hladkej múky
- 6 dkg polohrubej múky
- 2 PL vody
- 1 PL kakaového prášku
- 1 PL prášku do pečiva
TVAROHOVÝ KRÉM:
- 25 dkg tvarohu
- 4 PL práškového cukru
- strúhaná kora z 1 citrónu
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL želatíny
- šťava z 1 citróna
- 3 dl šľahačkovej smotany
- 1 stužovač šľahačky (10g)
- 2 PL kryštáľového cukru
- jahodový džemu
JAHODOVÝ KRÉM
- 25 dkg jahod
- 4 dl jogurtu
- 2 PL kryštáľového cukru
JAHODOVÉ ŽELÉ
- 1 vrecúčko tortového želé
- 2 PL kryštáľového cukru
- 0,5 dl jahodového sirupu
- 2, 5 dl vody
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Formy vymažeme a vystelieme papierom na pečenie.
- Žĺtka oddelíme od bielkov.
- Žĺtky s polovicou cukru a vodou dobre vymiešame.
- Z bielkov vyšľaháme sneh. Keď už je takmer hotový, pridáme k nemu druhú polovicu cukru a šľaháme ďalej, kým sneh nie je tuhý.
- Obe múky zmiešame s práškom do pečiva a rozdelíme na dve časti.
- Napoly rozdelíme aj žĺtkovú masu.
- Do jednej zamiešame kakao, opatrne vmiešame polovicu snehu a múky a vylejeme do formy.
- Do druhej vmiešame len sneh a múky, zamiešame a vylejeme do formy na pečenie.
- Pláty pečieme v predhriatej rúre asi 10-14 minút.
- Kým pláty vychladnú, pripravíme si tvarohový krém vymiešaním tvarohu so 4 PL práškového cukru, vanilkového cukru a korou z citróna.
- V 1 dl vody rozpustíme želatínu, vyžmýkame do nej citrónovú šťavu a zohrejeme.
- Kým chladne, vyšľaháme 3 dl sladkej smotany so stužovačom a 2 lyžicami cukru.
- Polovicu šľahačky a želatínu zamiešame do tvarohu.
- Na hnedý plát natrieme tvarohovú plnku, na ňu dáme jahodový džem a žltý plát.
- 4 dl jahodového jogurtu, 3 lyžice kryštáľového cukru a 3 lyžice želatíny zohrejeme.
- Kým chladne, mixérom rozmixujeme 10 dkg jahod.
- Tortovú formu vystelieme potravinárskou fóliou.
- Do vychladnutého jogurtu zamiešame rozmixované jahody a druhú polovicu šľahačky.
- Vlejeme do tortovej formy, dáme naň polovicu jahod, prikryjeme fóliou a vložíme na hodinu do chladničky.
- Vyberieme tortovú formu, kým jogurt celkom nestuhol, dáme naň druhú polovicu torty tak, aby hnedé cesto bolo navrchu.
- Vrátime na ďalších 90 minút do chladničky.
- Na podnos opatrne vyklopíme tortu, stiahneme z nej fóliu.
- Pokladieme na ňu zvyšné pokrájané jahody.
- Opatrne vrátime na tortu prstenec z tortovej formy.
- Zohrejeme prísady želatíny a keď vychladne, pomaly, v malých dávkach ju lyžicou nalievame na tortu.
- O pol hodinu možeme servírovať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára