Jeseň, ku ktorej jednoznačne patrí tekvica. Tá tekvica, ktorá zdobí naše balkóny potom ako z nej deti vyrezali tekvicové strašidielka, alebo tá z ktorej my mamičky pečieme tie najlepšie tekvicové koláče.
Na cesto:
POTREBUJEME:
- 1 šálku polohrubej múky
- 1/2 šálky studeného masla
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL cukru
- 3 až 4 PL studenej vody
Plnka:
- 2 šálky tekvice
- 1 1/2 šálky šľahačkovej smotany
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/3 šálky bieleho kryštáľového cukru
- 1/ ČL soli
- 2 vajcia
- 2 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL muškátového oriešku
- 1/4 ČL rozdrvených klinčekov
- 1/2 ČL citrónovej kôry
POSTUP:
CESTO:
- Najprv si pripravíme cesto zmiešaním suchých surovín.
- Potom pridáme na kocky nakrájané studené maslo a postupne po lyžiciach vodu. S vodou opatrne.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať 2 hodiny.
- Po 2 hodinách cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy na pečenie.
- Rozvaľkané cesto opatrne prenesieme do formy a popritláčame.
- Na takto pripravené cesto vylejeme plnku, ktorú si pripravíme nasledovne:
PLNKA:
- Do misky si dáme oba cukry, soľ, koreniny a citrónovú kôru. Zamiešame.
- Pridáme vajíčka a dužinu z tekvice.
- Dužinu z tekvicu získame nasledovne: zoberieme si menšiu tekvicu, zbavíme ju stonky, prepolíme na polovicu a zbavíme vlasového vnútra so semienkami. Rozkrojenou časťou dáme obe polovičky tekvice na plech pokrytý alobalom. Dáme do rúry piecť na 180°C asi na hodinku, hodinku a pol. Po upečení tekvicu necháme vychladnúťa vydlabeme.
- Nakoniec pridáme šľaháčkovú smotanu a zamiešame tak aby sa nám všetky suroviny spojili.
- Zmes nalejeme na pripravené cesto a pečieme vo vyhriatej rúre prvých 15 minút na 200°C.
- Po 15 minútach teplotu znížime na 180°C.
- Asi po 40-50 minutách vyberieme koláč z trúby a necháme vychladnúť.
- Pred podávaním ozdobíme šľahačkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára