Už sa pečie môj cuketovo jablkový koláč. Rozvoniava nádherne a vôňou mi pripomína vianočný perník. Tak aspoň v myšlienkach sa zatúlam do obdobia vŕzgajúceho snehu, vône ihličia a vareného punču aj keď vonku je krásnych 30°C stupňov.
POTREBUJEME:
- 2 šálky očistenej a postrúhanej cukiny
- 2 šálky ošúpaných a postrúhaných jabĺk
- 2 šálky bieleho cukru (Môže byť aj hnedý, no tentokrát v našej domácnosti chýbal).
- 2 stredne veľké vajcia
- 2 šálky polohrubej múky
- 3 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletého muškátového orieška
- 1/2 ČL rozdrteného klinčeka
- 1/2 ČL soli
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 šálky oleja
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 3/4 šálky hrozienok
- 1/2 šálky orechov (tento krát som použila mandle, lebo iné sme doma nemali. Vynikajúce sú však aj vlašské orechy)
- maslo a múka na vymastenie plechu
POSTUP
- Trúbu si predhrejeme na 180°C stupňov.
- Plech si vymastíme a vysypeme múkou.
- Cukinu a jablká ošúpeme a nastrúhame najemno na strúhadle. V prípade ak použijeme staršiu cukinu najprv z nej vyberieme jadierka a až potom ju nastrúhame na strúhadle.
- V miske zmiešame vajíčka s 2 šálkami cukru a vyšlaháme ručným šľahačom.
- Pridáme olej a znovu zamiešame.
- Postupne primiešame suché ingrediencie a zamiešame.
- Nakoniec pridáme cukinu, jablká, hrozienka a oriešky a zamiešame.
- Takto pripravenú zmes vylejeme na vymastený plech a pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 50 minút.
- Upečený ešte teplý koláč môžeme potrieť ríbezľovým džemom alebo ho môžeme podávať s vanilkou zmrzlinou.
- Studený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.
Krásne maškretenie
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára