Nielen cukiet je plno v našej záhradke, ale aj jabĺk sa nám tento rok urodilo veľa.
Už mám za sebou jablkovú dreň, ktorá odpočíva v mrazáku a verím, že ešte nás príjemne osvieži počas nasledujúcich týždňov, keď bude slnko ešte poriadne páliť.
Dnes som sa rozhodla urobiť jablkovú nutelu, ktorá vôbec nie je náročna na prípravu.
POTREBUJEME:
Už mám za sebou jablkovú dreň, ktorá odpočíva v mrazáku a verím, že ešte nás príjemne osvieži počas nasledujúcich týždňov, keď bude slnko ešte poriadne páliť.
Dnes som sa rozhodla urobiť jablkovú nutelu, ktorá vôbec nie je náročna na prípravu.
POTREBUJEME:
- 3 kg jabĺk
- 800 g kryštáľového cukru
- 400 ml vody
- 100 g kakaa
- 100g čokolády na varenie
- 3 balíčky zlatého klasu
- 1 vanilkový cukor
- Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na štvrťky.
- Zalejeme ich vodou a varíme kým nie sú mäkké. V mojom prípade to bolo nejakých 15 minút, keďže jablká, ktoré u nás v tomto období dozrievajú patria medzi sypkejšie.
- Keď sú jablká mäkké roztlačíme ich a necháme ich trošku vychladnúť.
- Pridáme kakao, zlaté klasy, kryštáľový a vanilkový cukor a na kúsky polámanú čokoládu.
- Za stáleho miešania dáme znovu variť.
- Varíme kým nám masa nezhustne. Od bodu varu je to prilbižne 5 až 10 minút.
- Takto pripravenú nutelu si nalejeme do malých sklenených pohárov a zavrieme.
- Do hrnca nalejeme vodu. Voda by mala siahať do 1/2 nutelového pohára.
- Na spodok dáme utierku a vložíme do nej sklenené poháre s nutelou.
- Sterilizujeme 5 minút od bodu varu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára