POTREBUJEME:
Korpus
- 1 šálku zmäknutého masla
- 1 šálku hnedého cukru
- 1/2 šálky bieleho kryštáľového cukru
- 4 vajcia
- asi 200 g tekvice
- 3 šálky polohrubej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- štipku soli
- 3/4 šálky mlieka
- ríbezľový džem
Nutelový krém
- 300g nutely
- 150g masla
POSTUP:
Korpus
- Rúru si predhrejeme na 180°C stupňov.
- Deň pred prípravou koláča si umyjeme menšiu tekvicu, rozkrojíme ju na polovicu a zbavíme sa jadierok (vydlabeme lyžicou). Jadierka môžeme neskôr usušiť. Je to veľmi zdravá maškrta. ;-)
- Rozpolenú tekvicu ešte prekrojíme na štvrťky, poukladáme na plech pokrytý s alobalom a dáme do rúry piecť cca na 45 minút.
- Upečenú tekvicu vyberieme,vnútro vydlabeme a neskôr použijeme pri príprave korpusu.Či je tekvica upečená zistíme tak, že pichneme do nej vidličku.
- Po príprave tekvice môžeme začaťs prípravou samotného koláčika. Začneme tým, že si s maslom vymastíme a múkou vysypeme tortovú formu.
- V miske zmiešame maslo, ktoré sme si nezabudli predtým vytiahnuť, lebo pri príprave tohto koláčika je najlepšie, keď má izbovú teplotu, spolu s oboma cukrami a vyšľaháme elektrickým sľahačom.
- Pridáme vajcia nie naraz ale jedno pekne po druhom a znovu vymiešame elektrickým šľahačom.
- Ďalej pridáme tekvicu, znovu vymiešame elektrickým šľahačom a odložíme. To je miešania, čo? ;-)
- V druhej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Po častiach pridáme túto zmes do mokrého základu spolu s mliekom a zakaždým vymiešame elektrickým šľahačom. Myslite na to, že miešame len krátko, lebo našou úlohou je spojiť všetky prísady do jednej masy. A takisto si pamätajte, že začíname a končíme so suchou zmesou.
- Takto pripravené cesto vylejeme na pripravenú formu a dáme piecť do rúry na 20 minút. Ak treba aj na dlhšie. Naozaj to veľmi záleží od druhu rúry. Či je korpus upečený zistíme použitím špáratka ;-) a to tak, že pichneme špáratko do korpusu. Ak špáratko vytiahneme a bude pekne suché korpus je hotový.
- Medzitým ako sa nám bude koláčik piecť pripravíme si jednoduchý nutelový krém nasledovne.
- V miske zmiešame zmäknuté maslo spolu s nutelou a vyšľaháme elektrickým šľahačom.
- Takto pripravený krém, ale len polovicu, natrieme na vychladený korpus, ktorý sme si prekrojili na polovicu a potreli najlepšie ríbezľovým džemom.
- Prikryjeme druhou polovicou korpusu, znovu natrieme ríbezľovým džemom a nutelovým krémom.
- Ozdobíme postrúhanou čokoládou a dáme do chladu stuhnúť.