nedeľa 25. mája 2014

Tekvicový koláč s nutelovou plnkou


POTREBUJEME:

Korpus
  • 1 šálku zmäknutého masla
  • 1 šálku hnedého cukru
  • 1/2 šálky bieleho kryštáľového cukru
  • 4 vajcia
  • asi 200 g tekvice
  • 3 šálky polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipku soli
  • 3/4 šálky mlieka
  • ríbezľový džem
Nutelový krém
  • 300g nutely
  • 150g masla
POSTUP:

Korpus
  1. Rúru si predhrejeme na 180°C stupňov.
  2. Deň pred prípravou koláča si umyjeme menšiu tekvicu, rozkrojíme ju na polovicu a zbavíme sa jadierok (vydlabeme lyžicou). Jadierka môžeme neskôr usušiť. Je to veľmi zdravá maškrta. ;-)
  3. Rozpolenú tekvicu ešte prekrojíme na štvrťky, poukladáme na plech pokrytý s alobalom a dáme do rúry piecť cca na 45 minút.
  4. Upečenú tekvicu vyberieme,vnútro vydlabeme a neskôr použijeme pri príprave korpusu.Či je tekvica upečená zistíme tak, že pichneme do nej vidličku.
  5. Po príprave tekvice môžeme začaťs prípravou samotného koláčika. Začneme tým, že si s maslom vymastíme a múkou vysypeme tortovú formu.
  6. V miske zmiešame maslo, ktoré sme si nezabudli predtým vytiahnuť, lebo pri príprave tohto koláčika je najlepšie, keď má izbovú teplotu, spolu s oboma cukrami a vyšľaháme elektrickým sľahačom.
  7. Pridáme vajcia nie naraz ale jedno pekne po druhom a znovu vymiešame elektrickým šľahačom.
  8. Ďalej pridáme tekvicu, znovu vymiešame elektrickým šľahačom a odložíme. To je miešania, čo? ;-)
  9. V druhej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
  10. Po častiach pridáme túto zmes do mokrého základu spolu s mliekom a zakaždým vymiešame elektrickým šľahačom. Myslite na to, že miešame len krátko, lebo našou úlohou je spojiť všetky prísady do jednej masy. A takisto si pamätajte, že začíname a končíme so suchou zmesou.
  11. Takto pripravené cesto vylejeme na pripravenú formu a dáme piecť do rúry na 20 minút. Ak treba aj na dlhšie. Naozaj to veľmi záleží od druhu rúry. Či je korpus upečený zistíme použitím špáratka ;-) a to tak, že pichneme špáratko do korpusu. Ak špáratko vytiahneme a bude pekne suché korpus je hotový.
  12. Medzitým ako sa nám bude koláčik piecť pripravíme si jednoduchý nutelový krém nasledovne.
  13. V miske zmiešame zmäknuté maslo spolu s nutelou a vyšľaháme elektrickým šľahačom.
  14. Takto pripravený krém, ale len polovicu, natrieme na vychladený korpus, ktorý sme si prekrojili na polovicu a potreli najlepšie ríbezľovým džemom.
  15. Prikryjeme druhou polovicou korpusu, znovu natrieme ríbezľovým džemom a nutelovým krémom.
  16. Ozdobíme postrúhanou čokoládou a dáme do chladu stuhnúť.

sobota 24. mája 2014

Domáce vafle

Dlho som rozmýšľala nad tým, či existuje slovenský preklad k slovíčku waffle iný ako oplátka. A keďže ma nič iné ako tá oplátka nenapadlo poslovenčila som waffle na slovenské vafle. ;-)

POTREBUJEME:
  • v prvom rade vaflovač ;-)
  • 3 PL roztopeného masla 
  • 1 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • trošku soli 
  • 2 PL práškového cukru
  • 20g (1 balíček) vanilkového cukru
  • 1 1/2 šálku mlieka
  • 2 vajcia
  • maslo na potieranie vaflovača
  • džem, nutelu, ovocie akékoľvek či už čerstvé alebo zavárané, šľahačku najlepšie doma vyrobenú, polevu
POSTUP:
  1. Predhrejeme vaflovač.
  2. Ak sme si zabudli vytiahnuť maslo z chladničky v dostatočnom predstihu roztopíme si ho v mikrovlnke.
  3. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
  4. V druhej miske vymiešame vajcia s mliekom.
  5. Takto pripravené vajcia s mliekom vmiešame do misky so suchými prísadami a zamiešame.
  6. Nakoniec pridáme roztopené maslo a znovu zamiešame.
  7. Vafllovač potrieme maslom a nalejeme naň asi pol šálky cesta.
  8. Zavrieme a pečieme kým vafle nemajú peknú zlatohnedú farbu.
  9. Upečené vafle vyberieme a servírujme napríklad s džemom, pokrájaným banánom a šľahačkou tak my. ;-) 

nedeľa 18. mája 2014

Rukolový šalát s grilovanou zeleninou

Prichádza leto a s ním aj čas grilovačiek. A čo je lepšie ako grilovaná zeleninka pre tých, ktorí nie sú milovníkmi mäsa. ;-)
   

POTREBUJEME:
  • 100g rukoly
  • 1 cuketu
  • 2 papriky 
  • 200 g brokolice
  • 1 fenikel
  • 1-3 PL ricoty
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • morská soľ
POSTUP:
  1. Rukolu, brokolicu rozobratú na ruzičky, papriku a fenikel umyjeme a necháme odkvapkať. 
  2. Cuketu takisto umyjeme, nešúpeme, a pokrájame na kolieska. 
  3. Rúru predhrejeme na 230°C v programe gril.
  4. Priprávime plech,  na ktorý dáme alobal.
  5. Potrieme ho olivovým olejom a poukladáme naň umytú zeleninu. 
  6. Zeleninu jemne posolíme a dáme do rúry.
  7. Grilujeme asi 10 minút.
  8. Kým sa zelenina griluje v rúre, dáme do misky rukolu, ktorú pokvapkáme balzamikovým octom a jemne premiešame. 
  9. Po 10 minútach zeleninu vyberieme a necháme trochu vychladnúť.
  10. Poukladáme ju na rukolu. 
  11. Môžeme podávať s ricottou.
Pre 2 osoby

Dobrú chuť.

Divinový guláš s "rakúskymi" gulami

Dnes sme mali doma tímovú prácu. Moja "naj" mamulienka uvarila super divinový guláš a ja som k nemu pripravila gule na rakúsky spôsob.
POTREBUJEME:

Divinový guláš
  • 1 kg kvalitnej diviny (my sme mali srnku)
  • 2 väčšie cibule
  • olej
  • 1 sušenú feferónku (kto má rád štipľavé môže použiť aj viac)
  • mletú červenú papriku
  • mletú rascu
  • soľ
"Rakúske" gule
  • 4 ks staršieho pečiva (rožky alebo žemle )
  • 1 pohár (cca 250ml) mlieka izbovej teploty
  • 1 vajce
  • soľ, vegeta, čierne korenie
  • čerstvú prípadne sušenú petržlenovú vňať (asi za hrsť)
POSTUP:

Divinový guláš
  1. Mäso nakrájame na väčšie kusy-kocky.
  2. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno.
  3. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a feferónku. 
  4. Keď bude cibuľa opečená do sklovita pridáme mäso, mletú papriku, rascu, soľ, čierne korenie a podusíme domäkka.
"Rakúske gule"
  1. Pečivo nakrájame na kolieska a dáme do misky.
  2. Pridáme mlieko, vajce, soľ, vegetu, čierne korenie a pokrájanú petržlenovú vňať.
  3. Zamiešame a necháme v chladničke odstáť asi 30 minút.
  4. Po 30 minútach zmes vyberieme a vytvarujeme väčšie gule.
  5. Pripravíme si hrniec s vodou spolu so sitkom na parenie.
  6. Keď bude voda vrieť, gule poukladáme na sitko, prikryjeme pokrievkou  a necháme pariť asi 15 minút.
  7.  Po 15 minútach hotové gule vyberieme a servírujeme s divinovým gulášom.
  8. Ozdobíme pálivým paprikovým krémom (najlepší je ten maďarský) a džemom z bobuľovitého ovocia.
Dobrú chuť.

nedeľa 11. mája 2014

Rukolový šalát s tofu

Tofu náhrada za syr pre vegetariánov má skvelú výhodu oproti syrom. Nielenže má menej kalorií a podľa odborníkov je zdravšie ako syr dá sa ešte pripraviť na mnoho spôsobov či už na slano alebo nasladko alebo len tak do šalátov. 
POTREBUJEME:
  • 60 g rukoly
  • 1 menšiu cviklu
  • 100 g tofu
  • 2 ČL olivového oleja
  • 1 ČL balzamikového octu
  • štipku soli a čierneho korenia
POSTUP:
  1. Cviklu si deň predtým upečieme v trúbe na 200°C stupňov.
  2. Rukolu umyjeme a osušíme.
  3. Upečenú cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky.
  4. V miske zmiešame olivový olej s balzamikovým octom a ochutíme soľou a čiernym korením.
  5. Do väčšej misky dáme rukolu s cviklou.
  6. Na vrch postrúhame tofu.
  7. Zalejeme dresingom a zamiešame.
DOBRÚ CHUŤ.

Šalát je pre jednu osobu.

sobota 10. mája 2014

Sója so špenátom

V čase detoxikácie, ktorú som si naordinovala sama, pretože som sa zle cítila som znovuobjavila celý rad mojich starých receptov. A nielen to. Takisto ma potešil fakt aké super je mať doma rôzne druhy luštenín, z ktorých sa dajú pripravovať neuveriteľné a hlavne chutné jedlá.
Preto mi dovoľte, aby som Vám na začiatku predstavila "pani Sóju", ktorá medzi lušteninami naozaj predstavuje kráľovnú a to hlavne čo sa týka obsahu bielkovín, keďže ho má najvyšší spomedzi svojich sestier a bratov ;-).  Taká sója dodá nášmu telu celý rád živín- rastlinných bielkovín. A čo je podstatné vo forme, ktorá je ľahšie stráviteľná ako akákoľvek živočíšna bielkovina. Takže hurá vegetariáni a vegáni mám niečo aj pre Vás. Dokonca aj vy milí "deliči" potravín si prídete na svoje. ;-)
POTREBUJEME:
  • olivový olej
  •  1 pór
  • 1 rajčinu
  • 1 čili papričku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 sóje
  • 125 g čerstvého špenátu prípadne mrazeného
  • soľ
  • horčičné semienka
  • rímsky kmín
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1/2 ČL garam masaly
POSTUP:
  1. Deň pred prípravou si sóju namočíme (najlepšie cez noc).
  2. Na druhý deň sóju uvaríme domäkka v osolenej vode.
  3. Uvarené sóju scedíme a môžeme začať variť ozajstnú dobrotu.
  4. Na panvici rozohrejeme olivový olej.
  5. Pridáme horčičné semienka a rímsky kmín a opekáme asi 1 minútu.
  6. Keď sa nám začnú uvoľňovať vône horčičných semienok a rímskeho kmínu pridáme pokrájanú čili papričku a umytý na kolieska nakrájaný pór, ktorý opražíme do sklovita.
  7. K takto pripravenému póru pridáme rajčinu pokrájanú na kocky a očistený a roztlačený cesnak a restujeme asi minútu. Dúfam, že nie ste ešte unavení z toľkého restovania. ;-)
  8. K orestovanej zelenine prídáme kurkumu, mletý koriander, garam masalu a soľ.
  9. Zamiešame aby sa nám všetko pekne spojilo a znovu restujeme asi pol minútky.
  10. Nakoniec pridáme uvarenú sóju a umytý špenát a dusíme zhruba 2 minútky nie viac. Nechceme mať zo špenátu jedno zelené blato.
  11. V prípadne potreby ešte dochutíme. 
Dobrú chuť.



piatok 9. mája 2014

Tekvicová polievka

Mňam, mňam polievočka. Nám najlepšie chutí s opečeným chlebíkom potretým cesnakom a syrom. 
POTREBUJEME:

  • 1 menšiu tekvicu
  • olivový olej
  • 1 menšiu cibuľu
  • vodu
  • smotanu na varenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • starší chlebík
  • cesnak
  • syr typu gorgonzola
POSTUP:
  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Tekvicu umyjeme, prepolíme na polovicu a vidličkou vydlabeme stred. Stredom myslíme tekvicové semienka.
  3. Takto očistenú tekvicu pokrájame na kocky a poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
  4. Dáme piecť do predhriatej rúry asi na pol hodinku, alebo kým bude tekvica mäkká.
  5. Medzitým si očistíme cibuľu a nakrájame na drobno.
  6. Dáme na panvicu s rozohriatym olivovým olejom.
  7. Osmažíme do sklovita, pridáme upečenú tekvicu a vodu.
  8. Ochutíme soľou a korením.
  9. Ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú hmotu.
  10. Pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
  11. Kým sa nám polievočka bude variť opečieme si chlebík v toastovači prípadne na panvici.
  12. Upečený chlebík potrieme očisteným cesnakom a pokrájame na menšie kocky.
  13. Hotovú polievku servírujeme s opečeným chlebíkom a syrom.

utorok 6. mája 2014

Čokoládovo hruškový koláč

A zase ta čokoláda. Stále ma prenasleduje. Je ako malý diablik, ktorý mi neustále šepká do ucha pridaj ma všade tam, kde je to možné. A ja sa nedokážem ubrániť a poslúcham. ;-)

POTREBUJEME:

CESTO NA KOLÁČ:
  • 225 g polohrubej múky
  • 350 g kryštáľového cukru
  • 85 g kakaa
  • 1 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 125 ml oleja
  • 150 ml vlažnej vody
  • 2 hrušky
  • škoricový cukor
POLEVA: 
  • 200 g čokolády na varenie
  • 2 PL oleja
POSTUP:
  1. Hrušky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky
  2. Rúru predhrejeme na 180°C. 
  3. Plech na koláč vymastíme maslom a vysypeme maslom.
  4. V miske vymiešame všetky ingrediencie okrem vlažnej vody elektrickým šľahačom..
  5. Po vymiešaní po troške prilejeme vlažnú vodu a znovu zamiešame kým je cesto pekne hladké.
  6. Takto pripravené cesto vylejeme na plech.
  7. Na vrch poukladáme hrušky, posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť do rúry na 25-35 minút.
  8. Upečený koláč necháme vychladnúť.
  9. Kým nám bude koláč chladnúť pripravíme si čokoládovú polevu nasledovne.
  10. Čokoládu poláme na menšie kusy, pridáme olej a roztopíme v miske nad parou.
  11. Takto pripravenú polevu vylejeme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť. 
  12. Hotový koláčik pokrájame a servírujem buď s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo len tak.
Dobrú chuť.

nedeľa 4. mája 2014

Čokoládovo mascarponový koláč

Hriešne dobrá maškrta plná "zlých kalórií". :-) No, ale veď posúďte sami, dá sa odolať?
POTREBUJEME:
  • sušienky (V tomto recepte boli použité vanilkové sušienky. Možete však použiť akékoľvek sušienky typu be-be.)
  • 4 PL maslo 
  • 500 g mascarpone
  • 300 g kvalitnej horkej čokolády
  • 3 PL amaretta
POSTUP:
  1. Horkú čokoládu roztopíme nad parou a necháme vychladnúť.
  2. Sušienky rozmrvíme buď tĺčikom alebo použitím mixéra.
  3. Zmiešame ich s maslom izbovej teploty a vystelieme dno tortovej formy.
  4. Takto pripavený korpus dáme piecť do predhriatej rúry na 160°C na 5 minút.
  5. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si zmiešame vychladnutú čokoládu s mascarpone. 
  7. Pridáme 3PL amaretta a vylejeme na vychladnutý korpus.
  8. Vrch koláča možeme posypať postrúhanou čokoládou. 
  9. Dáme do chladničky stuhnúť najlepšie cez noc. 
Dobrú chuť a krásnu nedeľu. 

Čokoládové mafiny s prekvapením

Milujem všetko čo chodí okolo čokolády. A preto milujem aj tieto čokoládové mafiny, ktoré najradšej servírujem so zmrzlinou ešte pekne za horúca, keď sa zmrzlinka pekne roztopí.
POTREBUJEME: 
  • 100 g horkej čokolády (čím vyššie percento kakaa tým lepšie)
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 šálky masla
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 2 vajcia
  • 2/3 šálky acidofilného mlieka prípadne kefíru
  • pikantný džem
  • maslo na vymastenie formy
  • múku na vysypanie formy
POSTUP:
  1. Trúbu predhrejeme na 180°C.
  2. Mafinové formy si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  3. Tmavú čokoládu s maslom si roztopíme v mikrovlnke. Nezabudnite miešať asi v 30 sekundových intervaloch aby Vám čokoláda nezhorela. ;-) Odporci mikrovlnky možu roztopiť čokoládu s maslom nad parou. Roztopenú čokoládu s maslom necháme vychladnúť.
  4. Kým nám čokoládu bude chladnúť v jednej miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, kakao, cukor, prášok na pečenie a soľ.
  5. V druhej miske vymiešame mokré ingrediencie: vajcia s acidofilným mliekom. 
  6. Mokré ingrediencie vmiešame do misky so suchými ingredienciami spolu s čokoládou a maslom.
  7. Dokladne premiešame. Nemiešame však príliš dlho, lebo potom cesto po upečení ostane ťažké a husté. 
  8. Lyžicou naplníme mafinové formy cestom do polovičky.
  9. Na každý "mafin" dáme lyžicku pikantného džemu a  znovu prikryjeme cestom do 2/3 mafinovej formy.
  10. Pečieme 15-20 minút podľa druhu rúry. 
  11. Servírujeme buď teplé, prekrojené na polocičku s kopčekom zmrzliny alebo ich necháme vychladnúť.
  12. Prajem Vám všetkým dokonalé maškrtenie bez výčitiek.


Letný šalát


POTREBUJEME: 
  • 2 rajčiny
  • 6 červených reďkoviek
  • 1 cibuľu
  • zelené olivy
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • citrón
POSTUP
  1. Cibuľu a reďkovky očistíme a pokrájame na kolieska.
  2. Rajčiny umyjeme a pokrájame na štvrťky.
  3. Olivy možeme prekrojiť na polovicu, ale nemusíme. ;-)
  4. V miske si zmiešame olivový olej (ja používam iba extra panenský olivový olej)so soľou, čiernym korením a pár kvapkami citrónu.
  5. Vylejeme na šalát a zamiešame. 
  6. Možeme podávať s opečeným chlebíkom potretým cesnakom alebo len tak- zdravšia a štíhlejšia varianta. ;-)