POTREBUJEME:
- 140 g práškového cukru
- 2+ 1 vajce (na potretie)
- 100 g palmarínu
- 2 PL rozpusteného medu
- 2 ČL perníkového korenia
- 1 ČL jedlej sódy
- 400 g hladkej múky
POSTUP:
- V mise rozotrieme cukor s dvoma vajcami a zmaknutým palmarínom.
- Pridáme med, korenie a múku zmiešanú so sódou.
- Vypracujeme cesto, ktoré na doske ešte premiešame.
- Vyvaľkáme z neho placku a vykrajujeme rozne tvary formičkami, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa perníčky pekne leskli.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180°C dozlatista.
POTREBUJEME:
- 220 g hladkej múky
- 120 g práškového cukru
- 120 g strúhaného kokosu
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- 1 vajce
- čerešňový džem
POSTUP:
- Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom a so strúhaným kokosom.
- Pridáme pokrájané studené maslo, žĺtok, vajce a vypracujeme cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a necháme hodinu odpočívať v chlade.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 až 3 mm a vykrojíme z neho koliečka.
- Uložíme ich na suchý plech a pečieme 10 minút pri teplote 175°C.
- Vždy po 2 vychladnuté koliečka spojíme džemom.
POTREBUJEME:
Na cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- štipku soli
- 150 g masla
- 125 g práškového cukru
- 2 ČL vanilkového cukru
- 1 vajce
Na potretie a posypanie:
- 50 ml vajcového likéru
- strúhaný kokos alebo jemný kryštálový cukor
POSTUP:
- Do preosiatej múky zmiešanej s kypriacim práškom a so soľou pridáme pokrájané studené maslo , práškový a vanilkový cukor, vajce a vypracujeme cesto.
- Vložíme do mikroténového vrecka a dáme na 30 minút do chladu odpočinúť.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vykrojíme stromčeky.
- Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút pri teplote 175°C.
- Ešte teplé natrieme likérom a hneď posypeme kokosom alebo cukrom.