piatok 30. decembra 2011

Špenátové halušky


POTREBUJEME

Na cesto
  • 450 g mrazeného špenátu
  • polohrubú múku
  • 1 ČL soli do cesta + 1 ČL soli do vody na halušky
Na omáčku
  • 200 ml mlieka
  • rozne druhy syrov (ja som použila všetky čo sme mali doma :-). Najradšej však mám keď sa v tejto omáčke nachádza syr s modrou plesňou a údený syr.)
  • štipka muškátového orieška
  • čierne korenie
POSTUP
  1. Dáme uvariť vodu spolu s lyžičkou soli.
  2. V miske si zmiešame rozmrazený špenát spolu s polohrubou múkou a soľou. Pridáme toľko múky aby nám vzniklo polotuhé cesto.
  3. Takto pripravené cesto nahádžeme cez sito na halušky do vriacej vody.
  4. Varíme 3 až 5 minút alebo kým nám halušky nevyplávajú na povrch. 
  5. Uvarené halušky precedíme cez sito a premyjeme v studenej vode.
  6. Premyté halušky dáme do misy a zakryjeme.
  7. Do hrnca si dáme mlieko a pridáme syry, ktoré máme v chladničke. Ja som na 200 ml mlieka použila 4 trojuholníky syra Kravička, 5 plátkov syra Apetitio, asi 60 g syra Gouda, ktorý som nastrúhala. 
  8. Zohrejeme, ale pozor nevaríme, a zamiešame, aby sa nám všetky syry pekne roztopili a spojili dokopy.
  9. V prípade, ak sa nám bude zdať omáčka riedka pridáme ešte syr podľa vlastnej chuti.
  10. Dochutíme muškátovým orieškom a čiernym korením.
  11. Na tanieri servírujeme špenátové halušky spolu so syrovou omáčkou.

Mrkvové halušky s javorovým sirupom a orechmi


Neverila som až kým som nevyskúšala, že možu chutiť vynikajúco.


POTREBUJEME


Na halušky
  • 5-6  vačších mrkiev
  • 1 PL mletého hnedého cukru (ja som cukor zomlela v kávovom mlynčeku)
  • polohrubú múku
  • vodu
  • štipku soli
Na vrch
  • javorový sirup
  • vlašské orechy
POSTUP
  1. Do hrnca dáme uvariť vodu.
  2. Mrkvu očistíme a nastrúhame na strúhadle takisto ako keď strúhame zemiaky na halušky.
  3. Počas strúhania mrkvu zalejeme vriacou vodou aby nám nezčernela. (S vodou to nepreháňame. Použijeme len toľko aby bola mrkva pod vodou.)
  4. Pridáme štipku soli, hnedý cukor a toľko polohrubej múky, aby nám vzniklo polotuhé cesto. 
  5. Keď sa voda začne variť nahádžeme cesto cez sito na halušky do vriacej vody.
  6. Varíme 3 až 5 minút alebo pokiaľ nám halušky nevyplávajú na povrch.
  7. Uvarené halušky precedíme cez sito pod studenou vodou.
  8. Dáme do misy a prikryjeme.
  9. Na tanieri podávame s javorovým sirupom a s mletými vlašskými orechmi.

pondelok 5. decembra 2011

Moje neposedné prsty

Jój pália ma prsty. Niečo by som upiekla. No neupečiem! A dôvod? Veľmi jednoduchý. Posledných pár mesiacov som vypekala koláčiky od výmyslu sveta. A akosi sme sa ich prejedli. Vlastne ja nie, ale moja podarená rodina. No, a ku koncu obdobia môjho vypekania to vyzeralo tak, že som tie koláčiky dojedala sama. A aký bol výsledok po pár mesiacoch pečenia a neváženia sa? 3 kilá navyše. Nebojte sa, nerobím z toho drámu ako prišli aj odídu. No tu pred celým svetom priznávam, že pečenie išlo na chvíľu bokom. A ja namiesto zobkania koláčikov zobkám celozrnné chlebíky. :-)  

sobota 3. decembra 2011

Hrniec zlata

Radi experimentujete? Skúšate neobvyklé ingrediencie vo vašich receptoch?Tak potom vyskúšajte túto polievku s pivom.


POTREBUJEME
  • 3 strúčiku cesnaku
  • 2 menšie cibuľky
  • 1PL masla
  • 1/2 PL olivového oleja
  • 700 g zemiakov
  • 500 ml svetlého piva
  • zeleninový bujón
  • 1-3 ČL hnedého cukru (Veľmi záleží na tom aké pivo použijeme. Čím viac je pivo horké tým viac cukru budeme potrebovať aby sme eliminovali horkosť piva.) 
  • soľ
  • čierne korenie
  • zelerovú vňať
  • smotanu na varenie
POSTUP
  1. Na panvicu dáme maslo s olivovým olejom.
  2. Pridáme roztlačený cesnak a rýchlo upražíme. Dávame pozor aby nám cesnak nezhorel, lebo potom je horký.
  3. Pridáme očistenú na kolieska pokrájanú cibuľu a osmažíme.
  4. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky.
  5. Pridáme ich k osmaženej cibuli s cesnakom. 
  6. Zalejeme pivom a varíme pokiaľ zemiaky celkom nezmaknú.
  7. Roztlačíme, pridáme zeleninový bujón a 800 ml vody.
  8. Varíme 15 minút.
  9. Po 15 minútach polievku ochutíme cukrom, soľou, čiernym korením a zelerovou vňaťou..
  10. Nakoniec pridáme smotanu na varenie a zohrejeme.Už nevaríme.
DOBRÚ CHUŤ. :-)