štvrtok 13. októbra 2011

Ríbezľový koktail


POTREBUJEME:
  • 125 ml mlieka
  • 1 biely jogurt
  • čerstvé ríbezle
  • med
  • ľad
POSTUP:
  1. Ríbezle očistíme a umyjeme.
  2. Mlieko, biely jogurt, umyté ríbezle, med podľa chuti a ľad dáme do mixéra a rozmixujeme do hladka.
  3. Ak sa nám bude zdať, že koktail je príliš hustý pridáme mlieko.
  4. Servírujeme vo vyšších pohároch.
Dobrú chuť.

Ríbezľový koláč s penou

POTREBUJEME:
  • 500g ríbezlí
  • 5 vajec
  • 270 g hrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 150 g masla alebo Hery
  • 370 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 40 g mandľových lupienkov alebo iných orieškov (ja som použila vlašské)
  • 100 ml mlieka štipku soli
POSTUP:
1. 5 žĺtkov, 100 g práškového cukru a vanilínový cukor vyšľaháme do peny.
2. Primiešame zmäknuté maslo.
3. Pridáme 100 ml mlieka a nakoniec 270 g hrubej múky zmiešanej s kypriacim práškom.
4. Plech dobre vymastíme a rozotrieme naň cesto.
5. Navrch cesta poukladáme vrstvu očistených ríbezlí.

6. Z 5 bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme 270 g práškového cukru.
7. Sneh s cukrom rozotrieme na ovocie.
8. Navrch nasypeme mandľové lupienky alebo posekané orechy.
9. Koláč vložíme do predhriatej rúry a na 180 °C pečieme 30 až 35 minút.

sobota 8. októbra 2011

Rafaelo rezy



POTREBUJEME

CESTO
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálku vlažného mlieka
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 šálku práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • maslo na vymastenie plechu
  • múku na vysypanie plechu
POSÝPKA
  • 1 šálku strúhaného kokosu
  • 1/2 šálky kryštáľového cukru
POLEVA
  • 250 ml šľahačkovej smotany
POSTUP
  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske.
  2. Vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech.
  3. Na surové cesto dáme posýpku, ktorý sme si spravili zmiešaním cukru a kokosu.
  4. Dáme piecť do vyhriatej trúbyna 180°C asi na 20 minút
  5. Po upečení vyberieme koláč z trúby a ešte na horúci vylejeme nevyšľahnú smotanu.

sobota 1. októbra 2011

Zemiaková polievka

Jednoduchá a rýchla.



POTREBUJEME
  • 2 l vody
  • 350 g zemiakov
  • 1 mrkvu
  • 1 ČL rasce
  • 1 ČL soli
  • 1 1/2 ČL mletej sladkej červenej papriky
  • vegetu
DROBCE
  • 100 g hladkej múky
  • vodu
POSTUP
  1. Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
  2. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska.
  3. Zemiaky a mrkvu dáme do hrnca s vodou.
  4. Dochutíme soľou, rascou, vegetou a červenou paprikou a dáme variť.
  5. Medzitým si pripravíme husté cesto zmiešaním vody a múky (cesto by sa nám nemalo lepiť) a necháme ho uschnúť na vzduchu.
  6. Keď je cesto dostatočne presušené (asi po pol hodine) nastrúhame ho na strúhadle (najvačšie dierky).
  7. Keď sú zemiaky a mrkva makké pridáme drobce a necháme prejsť varom.
  8. Polievku odstavíme zo sporáka a možeme podávať.
Poznámka: Uvarené drobce vyplávajú na povrch.