piatok 15. júla 2011

Narodeniny

V nedeľu má moja naj sestrička narodeniny. Pýtala som sa jej aký koláčik jej mám upiecť a ona sa rozhodla pre karamelový keďže karamel zbožňuje. Prešla som pár webových stránok aby som našla vhodný koláčik, ale nič ma nezaujalo natoľko aby som vytiahla svoje náradie na pečenie a začala piecť. Preto Vás prosím milí blogáči o nejaký tip na super karamelový koláčik.

utorok 12. júla 2011

Pudingovo ríbezľové kocky


POTREBUJEME

CESTO
  • 400 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 200 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 125 g palmarínu
  • 1 citrón
  • maslo na vymastenie plechu
  • múku na vysypanie plechu
  • 1 vajcie na potretie cesta
PLNKA
  • 2 balíčky pudingového prášku s príchuťou malina
  • 600 ml mlieka
  • 7 PL kryštáľového cukru
  • 1 biely jogurt (150g)
  • 1 malinový jogurt (150g)
  • 500 g ríbezlí
  • zmes vanilkového a práškového cukru na ozdobenie
POSTUP

CESTO
  1. Zmäknuté maslo a palmarín zmiešame s múkou, kypriacim práškom a práškovým cukrom.
  2. Citrón opláchneme horúcou vodou a nastrúhame kôru.
  3. Nastrúhanú koru a 1 až 2 ČL pridáme k zmesy s múkou.
  4. Vymiesime cesto.
  5. Vymiesené cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
PLNKA
  1. Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním pudingového prášku s mliekom.
  2. Pridáme cukor a na miernom ohni uvaríme hustý puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
  3. Ríbezle si očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať.
  4. Po vychladnutí pridáme do pudingu biely a malinový jogurt a ríbezle.
  5. Z jednej polovice cesta vyvaľkáme plát veľkosti 21x35 a položíme ho na vymastený plech.
  6. Cesto rovnomerne potrieme ríbezľovo pudingovým krémom.
  7. Potom vyvaľkáme plát z druhej polovice cesta a pokryjeme pudingový krém.
  8. Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry.
  9. Pečieme na 170°C približne 40 minút.
  10. Necháme vychladnúť, potom dáme odležať do chladničky (najlepšie cez noc).
  11. Pred servírovaním pokrájame na kocky a posypeme vanilkovo práškovou zmesou.

pondelok 11. júla 2011

Leto

Leto, hotové peklo. Pamätám si na tento nepísaný slogan, keď sme si ako 13 ročné slečny užívali slniečka na našom miestnom kúpalisku. Odvtedy už ubehlo toľko rokov, že ani prsty na dvoch rukách mi nestačia.
Dnes tu sedím na terase nie môjho,ale rodičovského domu a užívam si to teplo, ktorému ja hovorím pravé leto. V rúre sa pečie ďalší koláčik, na stole mi rozvoniava čerstvá káva a do nosa sa mi vkráda príjemna vona kvietkov z našej predzáhradky. Hotová idylka, ktorá by mohla trvať večnosť. Čo poviete nebolo by to krásne?

piatok 8. júla 2011

Ríbezľové kocky

POTREBUJEME:

CESTO:

  • 3 vajcia
  • 140 g práškového cukru
  • 160 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 350 g očistených ríbezlí
  • maslo na vymastenie plechu
  • múku na vysypanie plechu

PLNKA:

  • 500 ml mlieka
  • 1 karamelový puding
  • 120 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 125 ml vody
  • 2 ČL kryštáľového cukru
  • 5 g čírej želatiny v prášku

POSTUP:

  1. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom.
  2. Pridáme múku s kypriacim práškom do pečiva a cesto vylejeme na menší, vymastený a múkou vysypaný plech.
  3. Na vrch poukladáme ríbezle a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme asi 25 minút.
  4. Kým sa nám pečie koláč pripravíme si plnku. Z mlieka a pudingového prášku si uvaríme puding.
  5. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a po častiach pridáme karamelový puding.
  6. Želatínu si pripravíme zmiešaním vody, cukru a želatinového prášku. Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme asi 1 minútu. Po uvarení necháme vychladnúť a pridáme k maslu s pudingom.
  7. Dobre premiešame.
  8. Upečený koláč necháme vychladnúť.
  9. Vychladnutý koláč natrieme plnkou a necháme stuhnúť na chladnom mieste asi 2 hodinky.
  10. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou a ríbezľami.

Záhada

Človek v práci teda aspoň u mňa je to tak sa teší na poobedňajšiu siestu v podobe kávičky. Nebolo tomu inak ani dnes až na jednu zmenu. Umyla som si moju hnedé šáločku, z ktorej pijem kávičku každý deň, nasypala som do nej za kopcovanú lyžičku mojej obľúbenej kávy a zaliala vriacou vodou do 3/4 šálky. Doliala mliečkom, to sa už vôňa kávy šírila široko ďaleko, a priniesla na môj pracovný stôl. Zamiešala lyžičkou a čo nevidím v káve my plávala obrovská mucha. Kde sa tá obrovská potvora zobrala v mojej káve naozaj netuším. Instantná káva je uložená v uzavretej sklenenej nádobe na poličke v skrinke takisto ako hnedý cukor, ktorý do mojej kávy jednoducho patrí. Bielučké mlieko tróni v našej firemnej chladničke. A mucha? Buď bola prekliate rýchla a vletela do skrinky, keď si niekto z mojich kolegov alebo ja pripravovali kávu a uvelebila sa v sáčku s hnedým cukrom, kde sa pravdepodobne zadusila. Alebo my ju jednoducho milé baliarne pribalili do sklenenej nádoby s kávou ako darček keď už je ten piatok. ;-)

Ríbezľové šialenstvo

Prepuklo u mňa obdobie pečenia. Vonku je čas ríbezlí a ja som sa do nich zamilovala na prvé pečenie.
Včera to bol ríbezľový koláčik s penou posypaný orieškami. Dnes sa pečú ríbezľové mafiny, ktoré krásne rozvoniavajú po celom dome. Čo bude zajtra uvidíme. No v sobotu určite upečiem ríbezľový pie s tvarohom.



Syrový piatok

Dovoľte mi podeliť sa s vami o môj nazvyme to chuťový zážitok. Jedným slovom otrasný. V čase obeda som si objednala z nemenovanej reštaurácie v našom meste špagety v omáčke zo 4 druhov syra s brokolicou a šunkou. Špagety to boli to sa zaprieť nedá len tá omáčka pripomínala všetko len nie 4 druhy syra. Preto predpokladám, že kuchár buď nikdy nejedol syr nieto ešte viacej druhov syra alebo je reštaurácia na tom finančne tak zle, že zmiešaním múky, mlieka a postrašením dákeho lacného chuťou nevýrazneho syra sa nás zákazníkov konzumentov snažila presvedčiť o tom, že to naozaj syrová omáčka je. No my svetom skúsení, chuťami rozmaznaní papáči sa teda oklamať nedáme milý pán kúchar a vedenie nemenovanej reštaurácie.    

streda 6. júla 2011

Ríbezľové mafiny


POTREBUJEME
  • 2 šálky červených ríbezlí
  • 2 vajcia
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálku kryštáľového cukru
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/4 šálky oleja
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1/3 ČL soli
  • kúsky čokolády
  • práškový cukor
  • maslo na vymastenie formy
  • múku na vysypanie formy
POSTUP
  1. Ríbezle si očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať.
  2. Rúru si predhrejeme na 180° stupňov.
  3. Plech na mafiny vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  4. Mixérom vymiešame olej, vajcia, cukor a soľ.
  5. Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k ostatným surovinám spolu s mliekom a vanilkovým cukrom.
  6. Pridáme ríbezle, ktoré sme si poprášili práškovým cukrom, čokoládu a vylejeme do mafinovej formy. (Ak chceme môžeme dať zopár ríbezlí tiež na vrch cesta.)
  7. Pečieme 25-30 minút. Veľmi záleží od typu rúry.
Prajem všetkým príjemné ríbezľové maškrtenie.

piatok 1. júla 2011

"Strawberry cheesecake" Jahodovo tvarohový koláč nepečený

Potrebujeme:
čokoládové BEBE kekse
1 kg jemného tvarohu PILOS
1 ČL mletej škorice
60 dkg alebo 3 PL masla
5 PL kryštálového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 plechovku zaváranych jahod
BEBE kekse rozbijeme na maličké kúsky. Pridáme roztopené maslo a lyžičku mletej škorice. Zamiešame. Takto pripavenú zmes vysypeme do tortovej formy a popritláčame ku dnu formy. Odložíme na 5-10 minút do chladničky. Medzitým si pripravéme plnku z tvarohu, kryštálového a vanilkového cukru a pomačkaných jahod. Hotovú plnku vylejeme na pripravený korpus a dáme spať do chladničky na 12 hodín. A potom už len maškrtíme. Dobrú chuť.